maria konopnicka

SŁODKI DZIEŃ W NASZEJ SZKOLE

          3 lutego w naszej szkole obchodzony był Dzień Naleśnika-jednego z ulubionych deserów zarówno dzieci i dorosłych. Jego celem było zachęcanie dzieci do samodzielnego przyrządzania posiłków pod nadzorem dorosłych, oraz dbanie o higienę i bezpieczeństwo podczas przebywania w kuchni.

            Zajęcia rozpoczęliśmy od rozmowy kierowanej na temat naleśników, w której dzieci dowiedziały się, że można je zjeść na słono i słodko, że można je składać na różne sposoby oraz można je jeść jako każdy posiłek w ciągu dnia.

Następnie zastanawialiśmy się jakie składniki potrzebne są do zrobienia ciasta naleśnikowego oraz jakiego produktu potrzeba aby je usmażyć. Dzieci wypowiedziały się jakie są ich ulubione dodatki do naleśników i czy wolą naleśniki na słono czy słodko. Własnoręcznie zrobione naleśniki dzieci udekorowały według własnego pomysłu. Zajęcia bardzo przypadły uczniom do smaku.

Zajęcia zorganizowały Panie: Joanna Bucior, Kinga Momot, Justyna Galant.

Opublikowano: 20.02.2025